Achtergrond Astrid Bakkum (1968)

Over mijn schilderijen: Ik werk graag in een thema. Inspiratie doe ik op in mijn eigen leefomgeving met spelende kinderen, aan zee, in het buitenleven in Frankrijk etc. Ik kijk graag naar mensen, hun unieke uitstraling, hun non-verbale gedrag. Ik ben geloof ik nogal visueel ingesteld. Zo is fotograferen ook een geliefde bezigheid van me. 

Kenmerkend. Ik vind het interessant om binnen de vrij realistische stijl met mijn fantasie een draai aan het geheel te geven. Zoals bij mijn vrouwfiguren;  de ene vrouw krijgt vleugels, dan ander veren etc. Alle natuurelementen kun je bij hen terugvinden, lucht en aarde, water en vuur. 

Van jongs af aan teken ik en later ben ik gaan schilderen. Ik ben autodidact. Ik heb lessen gehad in fotografie, model-tekenen, acryl- en olie schilderen. Van mijn collega en maatje beeldend kunstenaar Danielle Jaspers heb ik de afgelopen 5 jaar veel geleerd over kleurgebruik. Toch moet ik zeggen dat mijn ontwikkeling tot beeldend kunstenaar vooral voort komt uit mijn eigen schilderproces.  

Mijn werk is divers; ik combineer figuratieve en abstracte technieken en maak veelal kleurrijk werk. Ik heb les gehad bij o.a. Vincent van Os. Als autodidact onderzoek ik verschillende thema's, materialen en technieken. Kenmerkend is de gelaagdheid in het werk, soms glacerend dan weer verdikte sporen van het paletmes. Ik werk met acrylverf en mixed media ( mediums, pasta, collages)

Inspiratie doe ik onder andere op in mijn eigen leefomgeving met spelende kinderen, aan zee, in het buitenleven in Frankrijk etc.

 

(abstracte) Landschappen

Sinds jaren kom ik in Frankrijk en de laatste jaren specifiek in de Lot in Zuid-west Frankrijk. Ik vind deze streek erg mooi met zijn groene en glooiende landschap, gehuchtjes en vervallen vestingstadjes. Achter elke heuvel wordt je weer aangenaam verrast door een ander overweldigend uitzicht en ruimte. De wisseling van seizoenen en het steeds veranderende licht en de schilderachtige luchten blijven ook boeien.

De lappendekens aan kleurschakeringen van graan akkers, bebossing en dan weer zonnebloemen zijn langzaamaan in mij en op mijn netvlies gekropen. Ik haal hier veel inspiratie uit!

Deze verabstraheerde landschaps schilderijen zijn ontstaan zonder plan of idee vooraf. Spelend met de verf, in een ontspannen gemoedstoestand ontstaan de vormen en kies mijn kleuren. Na verloop van tijd herken ik waar het overgaat op het doek. 

 

Kinderfiguren

Een verzameling kinderfiguren; spelende kinderen aan de waterkant, fantasiespel, de aantrekkingskracht van het water, momenten van puur plezier en soms een beetje angst. Vriendschappen ontstaan maar ook spannende interacties onderling.

Ik geniet ervan om hen bezig te zien: Het zijn mijn momenten van Klein Geluk!

 

Vrouwfiguren

Deze realistische vrouwfiguren zijn krachtig en kwetsbaar tegelijk. Ik schilder hen op groot doek (o.a. 100x120 cm) Ik kan mezelf in hen herkennen maar het is ook een state of mind die ik meer zou willen ervaren...

De elementen water, lucht en aarde en vuur vind je bij hen terug en zijn samen in balans.

 

Bloemen

Hier hoef ik niet ingewikkeld over te doen, van bloemen word ik blij. Vers op tafel of uitbundig op het doek. Ook hier verken ik de mogelijkheden tot abstraheren en breng een gelaagdheid aan (soms met verdikking van gel of papier) wat  'lieflijke" bloemen meer spanning geeft.

 

Servies

Ik ben dol op (oud) servies. Achter craquelé theekopjes zit een verhaal: Wie dronk eruit en welke ontboezemingen zijn over tafel gegaan bij het genot van een kop thee of koffie.?Servies staat voor een rustmoment, ontmoetingen en straalt gezelligheid uit. Servies is vaak met liefde en ambachtelijk gemaakt.